Help! Mijn kind heeft berg. Hoe behandel ik het?

Dieke van Groningen november 8, 2015 Geen reacties
Hoofdhuidaandoening Berg Puur Company
H

Help! Mijn kind heeft berg. Hoe behandel ik het?

Berg is een veel voorkomend verschijnsel bij pasgeboren baby’s. Gek genoeg komt het ook nog vaak voor bij kinderen en volwassenen. Het is een opeenstapeling van talg op de hoofdhuid, voelt vettig aan en ziet er geelbruin uit. Het is niet besmettelijk alleen het ziet er niet zo fris uit. Soms kan het zeer hardnekkig zijn en kun je er zelfs haaruitval door krijgen. Als je nu denkt: Help! Mijn kind heeft berg. Lees in mijn blog wat je er het beste aan kunt doen!

Hoe ontstaat berg?

Om te weten hoe je iets het beste kunt behandelen, is het belangrijk te weten waar het door ontstaat. Berg is een veel voorkomend verschijnsel bij baby’s, vooral in de eerste maanden na de geboorte. Ook kinderen en volwassenen kunnen hier last van hebben, alhoewel het dan veelal niet meer zo genoemd wordt. Soms spreekt met over seborrhoïsch eczeem of anders over een vorm van hoofdroos (tinea amiantacea).

Berg wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verhoogde activiteit van de talgklieren. Het talg dat wordt afgescheiden blijft aan de oude huidcellen vastplakken. Daardoor krijg je steeds meer laagjes die aan elkaar blijven plakken. Deze opeenstapeling van talg op de hoofdhuid is dus als een berg op je hoofd. Soms kan deze opeenhoping van talg ook tussen de wenkbrauwen plaatsvinden. Het is een vette laag op je hoofd die geel tot bruin van kleur is, kan jeuken en uiteraard ook vet aanvoelt. De opgebouwde laagjes berg kunnen gaan schilferen, waardoor het lijkt alsof je roos hebt. Meestal wordt het erger als het haar gewassen is. Ook door grondig kammen kan de laag een beetje loslaten.

Berg is helemaal vervelend als het haar gaat uitvallen door de korsten die gevormd worden. Deze sluiten namelijk de hoofdhuid af en belemmert de haargroei. Gelukkig is haaruitval niet permanent, uiteindelijk groeit het haar wel weer terug als de berg op die plek verdwenen is.

berg kinderhuid schilfers kinderen talg loverock

Hoe behandel je berg?

Bij baby’s kan het helpen door met een zachte babyborstel rondjes te draaien op het hoofd om zodoende de talgproductie te stimuleren. Ook het hoofdje zachtjes masseren met een natuurlijke olie of een body-massage olie kan werken. Dit was een tip van mijn kraamverzorgster en dat werkte erg goed bij mijn eigen kindjes.

Bij kinderen en volwassenen is het lastiger om van berg af te komen. Enerzijds omdat het al langer op het hoofd aanwezig. Anderzijds omdat kinderen en volwassenen veelal haar- en stylingsproducten gebruiken die de hoofdhuid blijven uitdrogen, waardoor de talgproductie verstoord blijft.

Natuurlijk kan je er wel iets aan doen. Allereerst heb je wat geduld en doorzettingsvermogen nodig, want het behandelen van berg vraagt een serieuze en voorzichtige aanpak. Berg bouwt zich op gedurende een langere periode en is dus ook niet in een week verdwenen. Daarnaast is de hoofdhuid onder die geelbruine laag zacht roze en daardoor zeer kwetsbaar.

Ten tweede is het verstandig over te stappen naar sulfaatvrije haarproducten, die tevens huid pH-neutraal zijn. Huid pH-neutrale, sulfaatvrije producten beschermen de hoofdhuid tegen uitdroging en herstellen het natuurlijke evenwicht. Was de haren niet vaker dan twee maal per week en probeer tussendoor de haren niet meer nat te maken. Dan wordt de hoofdhuid tussen de wasbeurten door niet opnieuw uitgedroogd. Ik weet dat het lastig kan zijn als je kind een grote waterrat is, zoals die van mij. Geloof me, jouw doorzettingsvermogen wordt beloond!

Als de berg zeer ernstig is, masseer dan eerst de plekken in met een lichaamsolie of een goede conditioner met veel voedende oliën. Probeer na het wassen van de hoofdhuid voorzichtig de laagjes berg los te kammen. Zeker in het begin zullen er veel losse bergschilfers in het haar te vinden zijn. Dit zal na een aantal weken minder worden.

Tot slot is het verstandig om ook te kiezen voor milde natuurlijke óf biologische stylingsproducten zonder uitdrogende werkstoffen. Alleen op deze manier kan je de vicieuze cirkel doorbreken.

Kinderen en volwassenen met een droge hoofdhuid zullen altijd gevoelig blijven voor het ontwikkelen van berg. Zo nu en dan kan het ook weer terugkomen, waarschijnlijk minder heftig dan voorheen. Weet nu in ieder geval dat je er iets aan kunt doen, met een beetje geduld en de juiste producten. Succes!

berg kinderhuid schilfers kinderen talg loverock

Het bericht Help! Mijn kind heeft berg. Hoe behandel ik het? verscheen eerst op Loverock.
Source: Loverock Feed

Dieke van Groningen