Geen sulfaten: weg met die droge, jeukende huid!

Dieke van Groningen december 7, 2015 Geen reacties
Sulfaten Loverock Rock The Bubbles
G

Geen sulfaten: weg met die droge, jeukende huid!

Steeds vaker wordt er geschreven over sulfaten. Wil je die nu wel of niet in je bad – en doucheproducten hebben? Ze komen in heel veel cosmeticaproducten voor, alleen wat is het eigenlijk? Sulfaten zijn chemische werkstoffen, het zijn zouten van zwavelzuur, met een schuimvormende en sterk reinigende werking. De meest bekende zijn Sodium Laureth Sulfate en Sodium Lauryl Sulfate. Producten met deze chemische werkstoffen erin schuimen erg, wat een schoon gevoel oproept. Is dat eigelijk goed voor jouw huid én sterker nog goed voor de kinderhuid? Geen sulfaten: weg met die droge, jeukende huid!

Sulfaten zijn te agressief voor huidvetten (talg)
Sulfaten worden dus gebruikt in bad- en doucheproducten omdat ze goed schuimen en daardoor denken wij dat we schoon zijn. Eigenlijk worden we te schoon, want de meesten reinigingen de huid te sterk. Ze ontdoen namelijk de (hoofd-)huid niet alleen van vuil, juist ook van de eigen natuurlijke oliën (talg).

De huid heeft talg hard nodig om zich te beschermen tegen uitdroging, ziektekiemen en infecties. Ook je hoofdhuid heeft talg nodig, want dat beschermt je haar tegen uitdrogen en splijten. Wat gebeurt er dan als sulfaten het talglaagje weg halen? Het gevolg is een droge, sneller geïrriteerde of gevoelige hoofdhuid, schilfertjes, jeuk of roos. Of droog, futloos en broos haar.

 De kinderhuid is extra kwetsbaar
De agressieve sulfaten zorgen ervoor dat de natuurlijke huidvetten worden weggespoeld. Juist kinderen hebben een zeer lage talgproductie, die is namelijk tot ruim vijf keer minder dan een volwassenhuid. Na het eerste levensjaar valt de hormonale bescherming weg, waardoor ze nog eens extra kwetsbaar en gevoelig zijn voor uitdroging. Het beperkte talglaagje dat er is wordt door deze sulfaatproducten meteen weggewassen, zowel op hun lichaam als op hun hoofdhuid. Waardoor ze nog minder beschermt zijn tegen uitdroging, schimmels en infecties.

sulfaten loverock natuurlijk kids

Hoe herken je sulfaten in je product?
Een sulfaat kan in verschillende benamingen op het etiket van je product voorkomen. De meest voorkomende sulfaten herken je aan de woorden sulfonate, sulfate, sulfoacetate of sulfosuccinate als onderdeel van de INCI-benaming. De meest agressieve en helaas ook de veel voorkomende sulfaten zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate en Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLES). SLS/SLES zijn goedkope stoffen, die er bovendien voor zorgen dat een product goed en snel schuimt. Bekijk daarom het etiket hier op als je deze wilt vermijden.

Geen sulfaten: weg met die droge, jeukende huid
Als je last hebt van een droge, trekkerige en soms jeukende huid na het douchen, stap dan over op mildere producten zonder sulfaten. Dit worden ook wel sulfaatarme producten genoemd, waarin veelal coco-glucoside en coco-propyl betaine zit.

Sulfaatvrije producten zijn net zo effectief als een ‘gewone’ shampoo, bad- of douchegel, alleen vele malen milder voor huid en haar. Deze producten zullen echter wel minder schuimen en schuimen ook minder snel. Sommige mensen vinden dit een nadeel omdat veel schuim nu eenmaal een schoon gevoel geeft. Toch is de mate van schuimvorming allerminst een graadmeter voor de reinigende werking van een product. Minder schuim is wellicht even wennen, uiteindelijk is het wel veel beter en gezonder voor je huid én haar.

Zoek je nog een sulfaatvrij product, kijken even op onze website!

sulfaten loverock sulfaatvrij

 

Bovenste foto door:  http://klik-klak.nl/

Het bericht Geen sulfaten: weg met die droge, jeukende huid! verscheen eerst op Loverock.
Source: Loverock Feed

Dieke van Groningen